Το κράτος στην υπηρεσία των ευάλωτων πολιτών

Αυτή την εβδομάδα, η Βουλή ψήφισε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ξεδιπλώνεται παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που ζούμε.

Η προστασία του αδύναμου πολίτη, ως προτεραιότητα του προγράμματός μας, εφαρμόζεται στην πράξη. Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας είναι απόλυτη ανάγκη η άσκηση ενεργητικών, πολυδιάστατων παρεμβάσεων, υπέρ των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Οι ευάλωτοι συμπολίτες μας ήρθε η ώρα να νιώσουν ότι το κράτος είναι ενεργός συμπαραστάτης και όχι απόμακρος παρατηρητής. Σε μέτρα με κοινωνικό πρόσημο δεν δικαιούται κανείς να διαφωνεί. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, προς γενική έκπληξη, καταψήφισε το νομοσχέδιο!

Ανάμεσα σε τόσα άλλα, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σημαντική και η προστασία της παιδικής ηλικίας, η ισχυροποίηση του θεσμού της υιοθεσίας και της αναδοχής, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της έμφυλης βίας, η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η ουσιαστική θωράκιση της αγοράς εργασίας. Και μάλιστα, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat, που απένειμε τα εύσημα στην ελληνική Κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα παρουσίασε τις μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σε μία περίοδο υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το πολιτικό σύστημα όφειλε να δείξει ότι είναι ώριμο πλέον, και μπορεί να συμφωνήσει ειδικά στα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν ένα ευρύ σύνολο ευάλωτων νοικοκυριών. Δυστυχώς όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, ακολουθώντας ανούσιες κομματικές τακτικές.

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει άραγε στο γεγονός, ότι πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τις Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), τη στεγαστική συνδρομή σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας, την ταχύτερη διαδικασία ως προς τις αιτήσεις για υιοθεσίες και αναδοχές, καθώς και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜεΑ); Και όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε.

Το κυριότερο, ποιος μπορεί να πει όχι στην επέκταση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στους άστεγους και τις κακοποιημένες γυναίκες; Το κράτος δεν δικαιούται να μιλά για πρόνοια και κοινωνική συνοχή, όταν κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν στέγη, δεν έχουν χρήματα, έστω για τις στοιχειώδεις ανάγκες. Μέχρι πρότινος ο νόμος όριζε ότι, όλοι οι συμπολίτες μας είναι εν δυνάμει δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παρόλ’ αυτά, αν κάποιος ήταν άστεγος ή κακοποιημένη γυναίκα, και διέμενε σε κάποια προσωρινή δομή φιλοξενίας, δεν μπορούσε να το λάβει. Έπρεπε συνεπώς ένας ευάλωτος πολίτης να επιλέξει είτε ‘’κρεβάτι και μαξιλάρι’’, είτε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Αυτό όμως δεν αποτελεί αρκετή προστασία και κρατική μέριμνα. Εμείς πετύχαμε να τα συνδυάσουμε.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε όλα, καταψήφισε ακόμη και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή ψήφισε όχι στην πραγματική αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, όχι στην αύξηση της απασχόλησης. Τελικά, ψήφισε ναι στην ανεργία. Προφανώς βρίσκονται σε σύγχυση που εξηγεί την επιστροφή τους στο ‘’ΟΧΙ σε όλα’’, ως κύριο σύνθημα της πολιτικής τους.

Για το κοινωνικό κράτος που χτίζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διλήμματα. Το αντίθετο μάλιστα, θέτει όλους εκείνους τους δίκαιους κανόνες μέσω των οποίων επιτελεί τους πραγματικούς κοινωνικούς του σκοπούς απέναντι σε κάθε πολίτη. Ένα κράτος που εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο το κοινωνικό οπλοστάσιο, ακόμη κι αν ζούμε σε μία τόσο δύσκολη περίοδο υγειονομικού ‘’πολέμου’’. Για εμάς, πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία του κοινωνικά αδύναμου με έργα και όχι με λόγια!

 

https://vimapress.gr/to-kratos-stin-ypiresia-ton-evaloton-politon/

Εκτύπωση