«Επιβάλλεται να στηρίξουμε τον κλάδο των σχολικών κυλικείων»

Ερώτηση για την ενίσχυση του κλάδου των σχολικών κυλικείων κατέθεσε ο Βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κούβελας μετά την επικοινωνία που είχε με το Προεδρείο του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Ο κ. Κούβελας άκουσε προσεκτικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και συντάχθηκε με τα δίκαια αιτήματά τους.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Α΄ Θεσσαλονίκης «δεκάδες επιχειρήσεις -κυλικεία σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα, σε πολύ δύσκολη θέση καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν τις άφησαν ανεπηρέαστες. Το σχολεία παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και λειτουργούν πλέον με τη μέθοδο του «ακορντεόν». Αποτέλεσμα αυτού είναι, από τη μία αρκετές προμήθειες των κυλικείων για τις οποίες έχουν καταβάλει ήδη το αντίτιμο αγοράς να μην έχουν καταναλωθεί και να έχουν λήξει - καταστραφεί, ενώ τα έσοδα είναι ελάχιστα. Η δε συσσώρευση των πάσης φύσης οικονομικών υποχρεώσεων είναι πολύ μεγάλη».

Ο κ. Κούβελας κατέθεσε ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων) με την οποία ζητά επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών των σχολικών κυλικείων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, την περαιτέρω μείωση των εισφορών των εργοδοτών (πρώην ΤΕΒΕ) του ΕΦΚΑ, την παράταση λειτουργίας δύο ετών των νυν επιχειρήσεων, με αναστολή κάθε διαδικασίας διαγωνισμού για την εκμίσθωση σχολικού κυλικείου για τα επόμενα δυο έτη, την ουσιαστική στήριξη και ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και για όποιες οφειλές υπάρχουν προς το Δημόσιο αλλά και τα Ν.Π.Δ.Δ. των Σχολικών Επιτροπών, να μπορούν και τα σχολικά κυλικεία να υπαχθούν σε διακανονισμούς – ρυθμίσεις των 120 δόσεων.

Επισυνάπτεται η ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Κούβελα εδώ.

Εκτύπωση