Όλο φεύγει, κι όλο μένει η Δ.Ε.Θ.! – Ατελείωτες, μακροχρόνιες συζητήσεις

Σήμερα όχι μόνο δε γίνεται συζήτηση για μεταφορά, αλλά αντίθετα γίνεται αποδεκτό ότι, η ΔΕΘ με τίποτα δεν κουνιέται από τη θέση της. Τουλάχιστον στον ορατό χρονικό ορίζοντα. Κι΄ αυτό για δύο λόγους:

Πρώτος λόγος, διότι η ελληνική παραγωγή δεν φαίνεται να είναι ικανή να δημιουργήσει προϊόντα τα οποία απαιτούν μεγάλους χώρους προβολής τους. Δεν προβλέπεται να παράγουμε ογκώδη μηχανήματα, αυτοκίνητα κλπ. Ούτε βέβαια έχουμε την επιθυμία και την δυνατότητα να εκθέτουμε περισσότερα και ακριβότερα εισαγόμενα προϊόντα, αφού η γενικότερη κατάσταση οδηγεί σε περιορισμό των εισαγωγών. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έλειπαν τα εντυπωσιακά εκθέματα, ενώ κυριαρχούσαν περίπτερα που στήνονταν με σπατάλη δημόσιου χρήματος προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Δεύτερος λόγος, και σημαντικότερος που αποκλείει τη μεταφορά της ΔΕΘ στο άμεσο μέλλον, είναι η αδυναμία χρηματοδότησης ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Πάντα υποστηρίζω ότι, μεταφορά θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο αν παράλληλες δραστηριότητες (ψυχαγωγία, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα κλπ.) επρόκειτο να εγκατασταθούν δίπλα στην Έκθεση. Μόνο τότε, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές γι’ αυτά, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη νέα θέση της. Τέτοια δυνατότητα θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο απώτερο μέλλον ανατολικά της πόλης, προς το αεροδρόμιο. Εκεί υπάρχει κατάλληλος χώρος (529 στρέμματα του Δημοσίου και 95 δημοτικά). Οι σχετικές απόψεις μου (βλέπετε το βιβλίο μου «Ν’ αλλάξουμε την Πόλη») ισχύουν και σήμερα.

Τώρα λοιπόν τι γίνεται ;

Τώρα, μεταφορά δεν γίνεται με τίποτα, αλλά και να σέρνεται η σημερινή κατάσταση όπως είναι, πάλι ζημιά κάνει. Είναι ανάγκη να παρθούν αποφάσεις και να γίνουν επεμβάσεις με προοπτική παραμονής της ΔΕΘ στη σημερινή της θέση για τα προσεχή 25 – 30 χρόνια.

Να σχεδιάσουμε, λοιπόν, να αποφασίσουμε, να δράσουμε.

– Η γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου ασφαλώς θα κρατηθεί.

– Οι θεματικές (κλαδικές) θα γίνονται, ίσως θ’ αλλάζουν, κατά περίπτωση.

– Να μελετηθεί η διοργάνωση ψυχαγωγικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και ειδικές θεματικές για τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, το Πάσχα. Να ενταχθούν οι εκθέσεις βιβλίου, η ανθοκομική, έκθεση με αντίκες κ.τ.λ.

– Να μελετηθεί η παρουσίαση του έργου πρωτοτυπίας-καινοτομίας Ελληνικών Πανεπιστημίων και σχολείων.

– Να ενταχθούν δραστηριότητες συνεδριακού Τουρισμού, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τους φορείς της πόλης.

– Να δημιουργηθεί μόνιμο πάρκο για παιδική ψυχαγωγία. Το κέντρο δεν έχει αρκετές παιδικές χαρές. Το πάρκο TIVOLI GARDENS στο κέντρο της Κοπεγχάγης, και άλλα παρόμοια σε μεγαλουπόλεις, μπορούν να μας δώσουν ιδέες.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η τελευταία έκδοση του master plan ανάπλασης της ΔΕΘ και βρίσκεται σε άτυπη διαβούλευση.

Ας δώσουμε τέλος στην ομφαλοσκόπηση. Ήρθε η ώρα για να πάρουμε ρεαλιστικές αποφάσεις. Προπάντων, όμως, να τις υλοποιήσουμε.

(Αρχική δημοσίευση στο Βήμα|press)


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο