“Ονειρα και παραμύθια”

και θα παλέψουμε, ώστε τα όνειρα και τα παραμύθια να γίνουν πραγματικότητες.

Μη μου πείτε πως αυτά δεν γίνονται, γιατί γίνονται.

Σε κάποια εποχή σαν τη σημερινή αναφέρεται το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα»· το ανάγνωσμα των παιδικών μας χρόνων.

Μία χώρα είχε φθάσει στην έσχατη κατάπτωση. Η διαφθορά βασίλευε παντού. Εξωτερικοί εχθροί είχαν εκστρατεύσει να την κατακτήσουν. Τότε δύο νέα παιδιά πήραν την τύχη της πατρίδας στα χέρια τους. Έδωσαν το παράδειγμα της αρετής και της εργατικότητας, κινητοποίησαν μικρούς και μεγάλους. Προστάτεψαν τη χώρα από τους επιδρομείς. Ξανάφεραν την ευημερία και το χαμόγελο στον τόπο τους.

Το παραμύθι αναφερόταν στην Ελλάδα. Κυκλοφόρησε σε βιβλίο την ίδια χρονιά με την επανάσταση του 1909 και αποδείχτηκε προφητικό. Έγινε μια από τις πιο τιμημένες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Η απελευθέρωση της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών, η ενσωμάτωση της Κρήτης, έκαναν το όνειρο πραγματικότητα.

Κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι αυτά γίνονται μόνο κάθε 100 χρόνια, θα θυμίσουμε ότι το 2012 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε που η Θεσσαλονίκη έζησε το όνειρό της.

Η νέα πορεία απαιτεί σοβαρότητα, δουλειά, σεβασμό στη λογική, δικαιοσύνη και ως προϋπόθεση, πολιτική εντιμότητα.

Στην οικονομική κρίση του 1973, όταν οι τιμές του πετρελαίου σχεδόν τριπλασιάσθηκαν, στη Γαλλία λανσάρησαν ένα σύνθημα, μαζί με προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας: «Nous n’avons pas de petrol, mais nous avons des idees» (δεν έχουμε πετρέλαιο, αλλά έχουμε ιδέες).

Εμείς σήμερα που είμαστε σε χειρότερη θέση, καλούμαστε να ξεπεράσουμε την κρίση, επιστρατεύοντας ιδέες, καλή θέληση και προπάντων κοινωνική ευαισθησία. Πρώτη ιδέα: με λιγότερα λεφτά, με αξιοκρατικά επιλεγμένους έντιμους διαχειριστές και με συναίνεση, θα πετύχουμε περισσότερα, πολύ περισσότερα.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά για την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Σ. Κούβελας είναι Δικηγόρος, και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσσλονίκης


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο