Συνέντευξη στο ka-business.gr και τη Ραλλιώ Λεπίδου

Μάχιμος, δραστήριος και πάντα στην πρώτη γραμμή των γεγονότων που αφορούν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, με την ιδιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος, ο δικηγόρος Δημήτρης Κούβελας, πατέρας τριών παιδιών και σύζυγος της Εύας Τσουκαλίδου, κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Μιλά στο ka-business.gr για τις προτεραιότητες που θα βάλει στην προοπτική που θα εκλεγεί.

Μετά από μία επιτυχημένη θητεία στο δήμο Θεσσαλονίκης ως δημοτικός σύμβουλος τώρα κατεβαίνετε στις βουλευτικές εκλογές. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Πράγματι η θητεία μου ως πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μια πολύτιμη εμπειρία που με βοήθησε με ευθύνη να εργαστώ πιο σκληρά, να ωριμάσω πολιτικά, να μάθω ακόμη καλύτερα τα προβλήματα της πόλης και να δω τη μεγαλύτερη εικόνα. Η πόλη μας είναι αναπόσπαστο μέρος του όλου, της πατρίδας μας.

Τώρα λοιπόν που όλοι ζητούμε ένα καινούριο ξεκίνημα σε εθνικό επίπεδο, αισθάνθηκα έντονη την ανάγκη να συμμετάσχω ενεργά στη μεγάλη αυτή προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Θα ήθελα έτσι να μου δοθεί η ευκαιρία να μπορέσω να υπηρετήσω την πόλη μου με ακόμη περισσότερα μέσα και εργαλεία, σαν αυτά που μας παρέχει η κεντρική πολιτική σκηνή.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη σήμερα;

Τα τελευταία 10 χρόνια η Θεσσαλονίκη ακολούθησε τη μοίρα της Ελλάδας της κρίσης, έγινε μερικώς εξωστρεφής, μερικώς εκπροσωπούμενη, μερικώς έτοιμη να υποδεχθεί το μέλλον. Από εκεί ξεκινούν τα μεγάλα της προβλήματα που είναι αναμφισβήτητα οι ελλιπείς υποδομές και η διστακτικότητα στις επενδύσεις, που έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη επιχειρηματική αλλά και γενικότερη ανάπτυξη. Όσον αφορά την καθημερινότητα του πολίτη είναι προφανές το πρόβλημα της ασφάλειας και των συγκοινωνιών.

Τα θέματα αυτά, και άλλα που αφορούν την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη, τα έχω καταγράψει σε βάθος στο βιβλίο μου «Ν' αλλάξουμε (την) πόλη», προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Δυστυχώς, οι μεγάλες προτεραιότητες της πόλης μας παραμένουν οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει μια στασιμότητα που μας πνίγει. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Εάν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας; που θα εστιαστείτε και ποιες δράσεις θα αναπτύξετε για την πόλη;

Πέρα από τη μείωση της φορολογίας και τα αναπτυξιακά κίνητρα που θέτει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμά της η ΝΔ, η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από πολιτικές πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένα δικά της διαχρονικά προβλήματα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν.

Έτσι, η πολιτική μου δράση θα εστιαστεί από τη μία πλευρά στη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη μας με τον επανασχεδιασμό των συγκοινωνιών, ιδίως προς τις δυτικές συνοικίες, τη γρήγορη ολοκλήρωση του μετρό και την αποκατάσταση της ασφάλειας.

Παράλληλα, στην καρδιά των δράσεών μας θα είναι το ξεκλείδωμα των παραγωγικών δυνάμεων, η ανάπτυξη μιας πραγματικής ζώνης καινοτομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμβολή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η ανάδειξη του λιμανιού και η εξωστρέφεια με τη στήριξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων (πολιτισμός, τουρισμός). Δεν ξεχνούμε βέβαια την προστασία των Μακεδονικών μας προϊόντων μας από την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, πολλοί είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, γιατί κάποιος να ψηφίσει Δημήτρη Κούβελα;

Νομίζω το μήνυμα το έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ με τις επιλογές που έχει κάνει στα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Ριζική ανανέωση. Αυτό χρειάζεται και η Θεσσαλονίκη μας: καινούρια πρόσωπα που όχι μόνον γνωρίζουν τα ζητήματα της πόλης, αλλά έχουν την εμπειρία μέσα από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και την κοινωνική τους προσφορά να αποτελέσουν κομμάτι της ομάδας που θα δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως πόλη και ως χώρα, άμεσα.

Είμαι πατέρας 3 παιδιών και γνωρίζω καλά τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας. Στα 27 χρόνια που είμαι μάχιμος δικηγόρος, έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Ως εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας 5 φορές για 15 συνεχόμενα έτη στον Ασφαλιστικό Φορέα Προνοίας των Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία 5 χρόνια, έχω αποκομίσει εμπειρία και γνώση σημαντική πάνω στα προβλήματα της πόλης, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα που είναι τόσο επίκαιρα.

Είμαι αποφασισμένος λοιπόν να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις να βρεθούν λύσεις, εφόσον οι συμπολίτες μου στην Α' Θεσσαλονίκης με εμπιστευτούν με την ψήφο τους να τους υπηρετήσω.

 

Εκτύπωση