1. Κύριε Κούβελα, τι βαθμό θα βάζατε στην επτάμηνη διακυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη;

 

Βάλαμε στόχο να δρομολογήσουμε άμεσα προεκλογικές δεσμεύσεις, να κλείσουμε πληγές του παρελθόντος και να θέσουμε τις βάσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας μας. Έχουν ήδη ψηφιστεί περίπου 60 νομοσχέδια, τα περισσότερα κομβικής σημασίας, με θετική επίδραση στην καθημερινότητα του πολίτη. Μπορούμε να λέμε «Το είπαμε. Το κάναμε» σε πολλούς τομείς, κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά γενική ομολογία, εργάζεται ακατάπαυστα.

Δε δίστασε να αναγνωρίσει αστοχίες ή καθυστερήσεις και ταυτόχρονα να αναλάβει διορθωτικές πρωτοβουλίες όπου χρειάστηκε. Προτιμώ να μας βαθμολογούν οι πολίτες κύριε Οικονόμου και μέχρι στιγμής, μας κρίνουν θετικά στα περισσότερα σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης.

 

  1. Που έγιναν λάθη και καθυστερήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο; Στο μεταναστευτικό όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι το υποτίμησε ή και αλλού;

 

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δουλεύει σε ψηλές στροφές, θα γίνουν παραλήψεις και λάθη. Είναι πολύ σημαντικό, βέβαια, να αντιλαμβάνεσαι τυχόν λάθη και να τα διορθώνεις άμεσα. Στο μεταναστευτικό/προσφυγικό θα έπρεπε να δράσουμε γρηγορότερα, προκειμένου το σχέδιο μας να δίνει ήδη εμφανή αποτελέσματα. Πάντως, ποτέ δεν είπαμε ότι θα το λύσουμε δια μαγείας. Θα βεβαιωθείτε αν ρίξετε μια ματιά στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το πρόβλημα θα μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια. Κληρονομήσαμε μια ήδη δύσκολη κατάσταση, απόρροια της πολιτικής του «ανοίξαμε τα σύνορα και σας περιμένουμε» που εφάρμοζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και της ανεξέλεγκτης δράσης των ΜΚΟ. Σ΄ όλα αυτά προστέθηκε και η προκλητική πολιτική Ερντογάν στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Σήμερα, προτεραιότητά μας είναι η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών και να αποδώσει το σύστημα των επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και παραμονή στη χώρα μας. Παράλληλα, απαιτούμε από τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν συνυπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό κι όχι μόνο ελληνικό.

 

  1. Πως σχολιάζετε μας αντιδράσεις που καταγράφονται μας τοπικές κοινωνίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό; Μας κατανοείτε; Μήπως ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης έδειξε αναποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων για τα κλειστά κέντρα;

 

Οι τοπικές κοινωνίες εύλογα ανησυχούν για την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό οφείλουμε να ενημερώνουμε εγκαίρως τόσο μας αιρετούς, όσο και τον τελευταίο πολίτη. Δίνοντας πειστικές εξηγήσεις στα ερωτήματά τους, θα προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις και συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες και θα πετύχουμε τις απαραίτητες συνέργειες. Πάντως, η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλους οικονομικούς μετανάστες. Τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για να ελέγξουμε την κατάσταση και προβλέπονταν στο πρόγραμμά μας. Κανένας δεν μπορεί να λέει ότι αιφνιδιάζεται με την απόφαση αυτή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα περίμενα να συμβάλει εποικοδομητικά στην εκτόνωση της κατάστασης, αντί να επιμένει ότι τα έκανε καλύτερα ως κυβέρνηση και να υποδαυλίζει αντιδράσεις που ζημιώνουν την εθνική προσπάθεια.

 

  1. «Η ορμή μας πρέπει να συνοδεύεται και από τη διαρκή επιφυλακή για την άμεση διόρθωση των αστοχιών μας». Κάποιοι είδαν σε αυτήν την πρωθυπουργική φράση ότι έπεται ανασχηματισμός. Είναι έτσι;

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με όποια σύνθεση έχει αυτή, έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα εμβληματικών μεταρρυθμίσεων, προς όφελος όλων των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει σε όλους μας, υπουργούς, βουλευτές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, να ελέγχουμε συνεχώς την πορεία μας και να την διορθώνουμε όπου χρειάζεται. Δεν νομίζω ότι υπονοεί ανασχηματισμό, ο οποίος άλλωστε, ως γνωστόν, δεν προαναγγέλλεται.

 

  1. Είναι αλήθεια πάντως ότι η κυβέρνηση ότι έχει ανοίξει πολλά δύσκολα θέματα, ένα από τα οποία είναι το ασφαλιστικό. Φοβάστε τις αντιδράσεις του κόσμου και της κοινωνίας;

 

Αλίμονο αν η κοινωνία αντιδράσει στο νέο ασφαλιστικό, το οποίο μετά από 10 χρόνια κρίσης ήρθε να αποκαταστήσει αδικίες του αντισυνταγματικού «νόμου Κατρούγκαλου», που έδωσε τη χαριστική βολή στα πιο παραγωγικά στρώματα της πατρίδας μας συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα του καθενός. Οι δε συνταξιούχοι, βλέπανε τη σύνταξή τους να εξανεμίζεται στο πρώτο 15 μερο κάθε μήνα.

Μόλις προχθές ψηφίσαμε τον νέο νόμο, που αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση στην πράξη και όχι στα λόγια, αφού συνοδεύεται για πρώτη φορά από δύο αναλογιστικές μελέτες που επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070, ενώ προβλέπει αύξηση στις συντάξεις. Το κυριότερο είναι ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης αφού εξορθολογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές και μειώνει το σχετικό κόστος.

 

  1. Πως βλέπετε την μέχρι στιγμής αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Θα έλεγα ότι επικρατεί αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ίσως και λόγω των προβλημάτων στο εσωτερικό της. Σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κυριαρχεί μονότονα το επιχείρημα: «Θα το είχαμε κάνει εμείς, αλλά δεν προλάβαμε». Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προτείνει εναλλακτικές λύσεις καλύτερες από τις δικές μας.

 

  1. Να πάμε στα της Θεσσαλονίκης. Πως κρίνετε τη μέχρι στιγμής θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα; Πολλοί λένε ότι ξεκίνησε δυναμικά και ότι σε δεύτερη φάση παρουσιάζει προβλήματα. Συμφωνείτε με την εκτίμηση; Αν και είναι νωρίς ακόμη θα το θέσουμε το ερώτημα: θα μπορούσε να αποτελέσει τον εκλεκτό της ΝΔ για τις επόμενες δημοτικές εκλογές;

 

Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην παρούσα δημοτική θητεία. Λόγω της απλής αναλογικής, ο δήμαρχος δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, είναι αναγκασμένος να προσπαθήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του με τη συνδρομή άλλων ανθυποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων άλλων παρατάξεων. Απαιτείται καλός συντονισμός και βέβαια όσοι συμμετέχουν στη διοίκηση ν΄ ανταποκριθούν στις ευθύνες που ανέλαβαν. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, απαιτείται ανοχή από τους συμπολίτες μας και τελικά θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

Συμφωνώ μαζί σας ότι, είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

  1. Γενικά θεωρείτε ότι η ΝΔ τα πάει καλά σε επίπεδο Θεσσαλονίκης; Εχει καταφέρει να επιβάλει την πολιτική της ατζέντα ή συζητάμε ακόμη… «περσινά ξινά σταφύλια»;

 

Θα έλεγα «φρέσκα κουλούρια»! Έχουν ήδη δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του μετρό -με την λύση «και αρχαία και μετρό» στο σταθμό Βενιζέλου που εμείς επιλέξαμε-, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου καινοτομίας Thess Intec, εγκαθίστανται στην πόλη ο φαρμακευτικός κολοσσός PFIZER, η πολυεθνική εταιρία τεχνολογίας αιχμής CISCO, προχωρεί η «νέα Τούμπα». Όλα αυτά θα προσφέρουν νέες καλές θέσεις εργασίας στην Θεσσαλονίκη και φυσικά φέρουν το αποτύπωμα της κυβέρνησής μας. Ακόμη, οι πολίτες νιώθουν πολύ περισσότερη ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

Από την άλλη, η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες είναι τραγική. Παραλάβαμε μεν έναν διαλυμένο οργανισμό, αλλά δεν σημειώθηκε ακόμη πρόοδος. Ενώνω και τις δικές μου δυνάμεις στην προσπάθεια ν΄ αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.


https://www.makthes.gr/dimitris-koyvelas-nea-atzenta-gia-ti-thessaloniki-262216