Η Θεσσαλονίκη της ψηφιακής εποχής. Κάνουμε την κρίση, ευκαιρία…

Σύμφωνα με τους Αγγλοσάξονες: «Ένας αισιόδοξος βλέπει μία ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μία καταστροφή με κάθε ευκαιρία». Η πρωτοφανούς έκτασης πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη, αποτέλεσε ίσως το εφαλτήριο για την ολική μετάβαση της Ελλάδας στη νέα ψηφιακή εποχή. Αυτή η νέα εποχή αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη μία μοναδική ευκαιρία. Δεν είναι μόνο η ταυτότητα της πόλης και η κοινή αποδοχή ότι αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς και επενδυτικούς προορισμούς. Είναι κυρίως η γεωπολιτική της θέση, που μπορεί να συμβάλλει στην συνολική ανάπτυξη της χώρας.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει μέρα με τη μέρα το ισχυρό πολιτικό της στίγμα, με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν ψηφιακά άλματα ετών, με παρεμβάσεις που έκαναν την καθημερινότητα του πολίτη απλούστερη και κυρίως ταχύτερη. Η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μέρος αυτής της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακής προόδου.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το gov.gr αυξήθηκαν και από τις 531 που διέθετε πριν δύο χρόνια, σήμερα αυτές ξεπερνούν τις 1200. Υπηρεσίες που δείχνουν ήδη τη διαφορά στις συναλλαγές κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης. Η άυλη συνταγογράφηση έκανε την καθημερινότητα του ασθενή ποιοτικότερη, ενώ η εκκίνηση των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω του myProperty.aade.gov.gr, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί ο πολίτης στην εφορία, αποτελεί ήδη μία πραγματικότητα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή myHealth προσφέρει αξιοπιστία και διαφάνεια. Η λειτουργία της υπηρεσίας myEFKAlive, η οποία επιτρέπει την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη από υπάλληλο του ΕΦΚΑ μέσω βιντεοκλήσης, αλλά και οι 13 νέες ψηφιακές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας, βρίσκονται στις υπηρεσίες όλων.
Μην ξεχνούμε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη διευκόλυνσης των μετακινήσεων των εμβολιασμένων πολιτών, προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών. Τέλος, η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία», αποτέλεσε μια πρωτοφανή, για τα συνήθη ελληνικά δεδομένα, πετυχημένη ψηφιακή επιχείρηση που εξελίσσεται με ακρίβεια και τάξη, προκαλώντας το θαυμασμό όλων.

Επιπλέον έγιναν ουσιαστικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην κτηματογράφηση των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Παρόλ’ αυτά, όσον αφορά την οργάνωση του μεγαλύτερου κτηματολογικού γραφείου της χώρας, όπως είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, υπάρχει ακόμη δρόμος για καλύτερη στελέχωσή του αλλά και για πολλές ουσιαστικές ψηφιακές παρεμβάσεις, προκειμένου να κερδίσουμε σε χρόνο αλλά και χρήμα.

Όλα τα παραπάνω ήταν μόνο η αρχή, καθώς ήδη εντάχθηκαν στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πολύ σημαντικά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, που θα τονώσουν επιπλέον την ψηφιακή θέση της Ελλάδας. Έργα τα οποία έμμεσα αλλά και άμεσα θα κάνουν τη ζωή των πολιτών στη Θεσσαλονίκη ακόμη πιο ποιοτική. Θα της προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ψηφιακή αγορά των Βαλκανίων, δημιουργώντας υπεραξία στην πόλη προς όφελος όλων.

Μερικά μόνο από τα έργα της επόμενης μέρας, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του κράτους σε καίριες δημόσιες υπηρεσίες όπως τα τελωνεία, οι εφορίες, οι πολεοδομίες, το κτηματολόγιο, ο ΕΦΚΑ, η διάθεση πόρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και οι απαραίτητες ψηφιακές υποδομές στα σχολεία μας, η βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας του συστήματος υγείας της πόλης, η παροχή υποστήριξης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, θα μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε μία «Έξυπνη και Αυθεντική Πόλη».

Ήδη η ψηφιακή διακυβέρνηση στην Ελλάδα μειώνει τις ανισότητες και απελευθερώνει τον πολίτη από τη βάσανο της γραφειοκρατίας. Ανοικοδομείται η χώρα μας βήμα-βήμα και δείχνουμε ότι μόνοι μας μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Σε αυτή την σπουδαία χρονική συγκυρία, είμαι βέβαιος ότι η Θεσσαλονίκη θα κερδίσει το στοίχημα, ως το απόλυτο «brand» της νέας ψηφιακής εποχής.

*Ο Δημήτρης Κούβελας είναι Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

Εκτύπωση