Τζαμί η Αγία Σοφία;

Mη μπορώντας να δώσει ψωμί ο Ερντογάν προσφέρει θεάματα. Παρακολουθήσαμε τη φτώχεια στην τουρκική οικονομία με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλή αξία της τουρκικής λίρας και τη μεγάλη έλλειψη τροφίμων στα νοικοκυριά. Για τα μάτια του κόσμου, έστησε ο Τούρκος Πρόεδρος «δημοτικές αγορές» για να παίρνει ο κόσμος ντομάτες, κρεμμύδια και φακές.

Το έκανε όχι τόσο για να καλύψει ανάγκες των καταναλωτών, όσο για να δείξει τα φιλολαϊκά του αντανακλαστικά στην τηλεόραση. Απόδειξη ότι το φαινόμενο πολύ γρήγορα υποχώρησε, όπως είχε γίνει σ’ εμάς πριν από μερικά χρόνια με το κίνημα της πατάτας.

Ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής, εκτός από την αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά πάνω από την ΑΟΖ της Κύπρου και την παρενόχληση του ελικοπτέρου του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού, ο Ερντογάν προχώρησε και σε μια ακόμη θεαματική ενέργεια.Ανακοίνωσε ότι, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δύσκολη επικράτηση του δικού του ανθρώπου για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Κι’ αυτό θα του στοιχίσει πολύ.

Και επειδή τα οικονομικά της χώρας δεν του άφηναν περιθώρια για υλικές παροχές, αποφάσισε πάλι να προσφέρει εντυπώσεις προκειμένου να κερδίσει ψήφους. Να μιλήσει στο θρησκευτικό συναίσθημα των ψηφοφόρων, να τιμωρήσει τους «γκιαούρηδες», γενικότερα τους χριστιανούς, ενισχύοντας παράλληλα το ηγετικό του προφίλ μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών.

H γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σχόλιο για τις δηλώσεις Ερντογάν με τίτλο «Τροφή για ισλαμιστές»: «Μέχρι σήμερα το κόμμα του Ερντογάν υποσχόταν στους ψηφοφόρους επίγεια αγαθά, όπως ένα νέο μεγάλο αεροδρόμιο ή έναν αυτοκινητόδρομο. Τώρα όμως τους υπόσχεται τον παράδεισο, αν ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΑΚP. Υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές δήλωσε ότι «έχουμε το κλειδί του παραδείσου στην τσέπη μας».
Η Die Welt αναφέρει: Αντιδρώντας στο μανιφέστο του δράστη της διπλής επίθεσης εναντίον τζαμιών στη Νέα Ζηλανδία, όπου εμφανίζονταν η Αγία Σοφία χωρίς μιναρέδες, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «όσο υπάρχει τουρκικός λαός, η Αγία Σοφία δεν θα ξαναγίνει ποτέ εκκλησία».
Ο Ερντογάν βέβαια, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει την απειλή αυτή ώστε να παζαρέψει εκκρεμείς υποθέσεις και διεκδικήσεις όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, και τη Ρωσία.

Δεν καταλαβαίνει, όμως, ότι παρατραβάει το σκοινί κι έρχεται αντιμέτωπος, τόσο προσωπικά όσο και η χώρα του, προς τη Διεθνή Κοινότητα η οποία δια της UNESCO έχει αναλάβει μεγάλες δράσεις για την προστασία των μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς;

‘Ηδη από το 1934 η Αγία Σοφία έπαψε να λειτουργεί ως τζαμί, και έγινε μουσείο, που επισκέπτονται εκατομμύρια Τούρκων και ξένων κάθε χρόνο.
Από το 1985 έχει εγγραφεί στις ζώνες της Κωνσταντινούπολης που περιλαμβάνονται στον «κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς»
Ο τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «η Τουρκία πρέπει να είναι περήφανη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, διότι έτσι δείχνει σεβασμό προς ένα ξένο πολιτισμό».

Πριν από ένα χρόνο η Ετήσια Σύνοδος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στη Πολωνία υιοθέτησε απόφαση κατά της κατάφορης παραβίασης της σύμβασης που είχαν αρχίσει οι Τούρκοι με διάφορες ενέργειές τους.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της UNESCO δήλωσε: “Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO)”

Η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που απαιτεί το θέμα, οφείλει χωρίς καθυστέρηση να ενημερώσει και να κινητοποιήσει την Παγκόσμια Κοινότητα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας. Είναι βέβαιο ότι έχουμε συμμάχους όσους πιστεύουν ότι τα μνημεία τέτοιας αξίας δεν είναι κατάλληλα για πολιτικά παιγνίδια και εκβιασμούς.

(Αρχική δημοσίευση στο GR TIMES)


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο