Σεπτεμβρίου 10, 2021

Η Θεσσαλονίκη της ψηφιακής εποχής. Κάνουμε την κρίση, ευκαιρία…

Σύμφωνα με τους Αγγλοσάξονες: «Ένας αισιόδοξος βλέπει μία ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μία καταστροφή με κάθε ευκαιρία». Η πρωτοφανούς έκτασης πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη, αποτέλεσε ίσως το εφαλτήριο για την ολική μετάβαση της Ελλάδας στη νέα ψηφιακή εποχή. Αυτή η νέα εποχή αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη μία μοναδική ευκαιρία. Δεν είναι μόνο η ταυτότητα της πόλης και η κοινή αποδοχή ότι αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς και επενδυτικούς προορισμούς. Είναι κυρίως η γεωπολιτική της θέση, που μπορεί να συμβάλλει στην συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Αυγούστου 19, 2021

Δημογραφικό: Η εθνική πληγή που πρέπει να γιατρευτεί

Tο δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα εξελίσσεται στο μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, καθώς τα νούμερα είναι απογοητευτικά και οι προβλέψεις δυσοίωνες. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που αναλυτές αλλά και όσοι ασχολούνται με τη χάραξη κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας την Ελλάδα του μέλλοντος, ως μία «χώρα γερόντων».

Η τεράστια οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την ενίσχυση της οικονομικής αβεβαιότητας, με συνέπεια αρκετά ζευγάρια να καθυστερούν την απόκτηση του πρώτου παιδιού και άλλα να αναβάλλουν ή ακόμη και να ματαιώνουν την απόκτηση δεύτερου ή τρίτου.

Ιουλίου 19, 2021

Ταξίδι προς την «Ελευθερία» με πυξίδα τη νέα ψηφιακή εποχή

Όταν τον περασμένο Ιανουάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την καθιέρωση κοινού Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, λίγοι περίμεναν ότι θα προκαλέσει εκτεταμένη συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ίδιου μήνα. Ακόμη λιγότεροι πίστευαν, ότι αυτή η πρόταση θα γίνει τελικά δεκτή από σύσσωμη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Του Δημήτρη Κούβελα *