Image

Τα τελευταία 10 χρόνια η Θεσσαλονίκη ακολούθησε τη μοίρα της Ελλάδας της κρίσης, έγινε μερικώς εξωστρεφής, μερικώς σύγχρονη, μερικώς καθαρή, μερικώς εκπροσωπούμενη, μερικώς έτοιμη να υποδεχθεί το μέλλον.
Στάθηκε όρθια, αλλά δεν πήγε μπροστά.
Η Θεσσαλονίκη, όμως, που έχουμε ζήσει και ξέρουμε, μπορεί να γίνει καλύτερη, δυναμικότερη, ακόμη πιο καινοτόμα κι εξωστρεφής. Ακόμη πιο περήφανη.
Η Θεσσαλονίκη που ξέρουμε χρειάζεται αλλαγή, χρειάζεται μια νέα αρχή.
Μαζί θα κάνουμε τη νέα αρχή και θα φέρουμε την μεγάλη αλλαγή!

Όλοι μαζί, παθιασμένοι με την πατρίδα και την πόλη μας, να κάνουμε πραγματικότητα μία καλύτερη γειτονιά, μια καλύτερη πόλη, μια καλύτερη Ελλάδα, στην οποία όλοι θα έχουμε ευκαιρίες να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας.

Το όραμα μου για την πόλη που ξέρω και αγαπώ αναμφισβήτητα έχει διαμορφωθεί από τις εμπειρίες μου και τις επιρροές των ανθρώπων που είναι δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, τη μητέρα μου Νίκη και τον πατέρα μου Σωτήρη, α αδέλφια μου Όλγα και Νίκο, τη σύζυγό μου Εύα Τσουκαλίδου και τα 3 παιδιά μας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης στον οποίο θητεύω ως Δημοτικός Σύμβουλος, την ελληνική πολιτική σκηνή που έζησα από φοιτητής από πολύ κοντά, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο οποίο εργάστηκα, τη μάχιμη δικηγορία που εδώ και 27 χρόνια ασκώ ανελλιπώς.

Έχω ζήσει από κοντά την καταιγιστική αυτή δύναμη που μπορεί να φέρει η αλλαγή προς το κοινό καλό. Φτάνει να την πιστέψουμε. Φτάνει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που την πιστεύουν.

Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΟΥ

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, και μεγάλωσα την εποχή που ακόμη πήγαινε κανείς σχολείο με τα πόδια και έπαιζε μπάλα με τους φίλους του στην αλάνα της γειτονιάς. Τους συμμαθητές μου στο “Ρήγας Φεραίος», στο 43ο Δημοτικό, κατόπιν στο 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο ακόμη τους συναντώ, κι αστειευόμαστε ότι δεν έχουμε αλλάξει πολύ!

Από το πανεπιστήμιο, τη Νομική του ΑΠΘ, πήρα πτυχίο το 1988, εν μέσω συγκλονιστικών αλλαγών που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία και πορεία της πόλης μας. Ήταν το ξεκίνημα του δημοτικού ραδιοφώνου FM 100 και της δημοτικής τηλεόρασης TV 100, των πρώτων ελεύθερων, μη κρατικών μέσων ενημέρωσης. Τότε μπήκε δυναμικά στην ατζέντα της πόλης η ανάγκη ν΄ αποκτήσουμε μετρό. Όλα αυτά, έγιναν με δυναμικές πρωτοβουλίες της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του δημάρχου Σωτήρη Κούβελα.

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στην εποχή των εξελίξεων, μια ανάσα πριν την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, ενθουσιασμένος με την ιδέα της Ευρώπης, θέλω να γνωρίσω περισσότερα και να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Έτσι, συνεχίζω σπουδές στο Βέλγιο, αρχικά στο Κολέγιο της Ευρώπης, στην Brugge, όπου ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στις Ανώτερες Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Τμήμα Νομικής, το 1989. Το μεταπτυχιακό αυτό ακολούθησε ένα δεύτερο, στις Διεθνείς Εμπορικές Σχέσεις, στην Εμπορική Σχολή Solvay του ULB στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, για να παρατείνω την παρουσία μου στις Βρυξέλλες, ξεκίνησα να δουλεύω. Έτσι, δεν άφησα ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που μου δόθηκε, να κάνω πρακτική άσκηση (stage) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα στην Γενική Διεύθυνση ΙΙΙ, Εσωτερική Αγορά και Βιομηχανικές Υποθέσεις (1989-1990). Αμέσως μετά, συνέχισα στον ιδιωτικό τομέα κι εργάστηκα ως δικηγόρος σε Δικηγορική Εταιρία των Βρυξελλών.
Οι σπουδές κι η εμπειρία που αποκτούσα, άνοιξαν την πόρτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εργάστηκα ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης και υπεύθυνος για την εκπόνηση εκθέσεων και γνωμοδοτήσεων στα πλαίσια του έργου των Ευρωβουλευτών στις επιτροπές και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχοντας επαφές με τα άλλα θερμικά Όργανα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (1990-1992).

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ PLUS

Μετά από 4 γεμάτα χρόνια στο Βέλγιο, ήταν επιλογή μου να επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησα στην 113 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και ακολούθως ξεκίνησα τη μάχιμη δικηγορία σε πολλούς τομείς. Ξεχωριστή θέση στη διαδρομή αυτή έχει η περίοδος που συμμετείχα ως συνεταίρος στην πρωτοπόρο, για την εποχή εκείνη, Δικηγορική Εταιρία «Νόμος». Σήμερα, λειτουργώ το Δικηγορικό Γραφείο μου μαζί με συναδέλφους και συνεχίζω…

Φυσικά, η εμπειρία μου στην καρδιά της Ευρώπης και η πίστη μου στο ευρωπαϊκό όραμα δεν με άφηνε ήσυχο. Έτσι, για περίπου δύο χρόνια είχα την επιμέλεια, παραγωγή και παρουσίαση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής εκπομπής «Ευρωπαϊκοί Ορίζοντες», για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας.

Την ίδια εμπειρία μοιράστηκα και σε διαλέξεις και εισηγήσεις μου με θέμα το ευρωπαϊκό δίκαιο σε συνεργασία με διάφορα ΙΕΚ και ιδιωτικά Κολλέγια της πόλης.

ΠΑΤΕΡΑΣ

Έχω ζήσει πολλά πράγματα στη ζωή μου, έχω νιώσει πολλές συγκινήσεις, αλλά καμία από αυτές δεν με προετοίμασε αρκετά για τη στιγμή που έγινα πατέρας! Ο Θεός κι η σύζυγός μου Εύα μου έκαναν αυτό το καταπληκτικό δώρο 3 φορές και σαν κλασικός χαζομπαμπάς προσπαθώ να σταθώ δίπλα στα παιδιά μου. Δεν είμαι πάντα σίγουρος ότι τα κάνω όλα σωστά, πολλές φορές πνίγομαι από την αγωνία και την ανασφάλεια για το μέλλον τους, για το αν είμαι καλός μπαμπάς. Κάθε τους φιλί, όμως, είναι το ελιξίριό μου.

Ξέρω ότι η συμμετοχή μου στην πολιτική θα απαιτεί πολλές ώρες μακριά τους. Ελπίζω να μην νοιώσουν την απουσία μου, όπως δεν την ένοιωσα κι εγώ όταν ο δικός μου πατέρας έλειπε πολύ, όμως με έναν μαγικό τρόπο πάντα ήταν δίπλα μας.

Χάρη στα παιδιά μου είμαι πλέον πολύ απαιτητικός: θέλω κάθε ώρα που περνάω μακριά τους να έχει νόημα και να προσθέτει στη γενικότερη προσπάθειά μας να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Αν η πολιτική είναι μικρόβιο, τότε «κόλλησα» από πολύ μικρός. Για την ακρίβεια, μεγαλώσαμε με το αίσθημα να είμαστε ενεργοί πολίτες και να βγαίνουμε μπροστά, για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Ως φοιτητής της Νομικής δεν έμεινα με σταυρωμένα χέρια. Διετέλεσα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., με έντονη δράση και συμβολή στα συνέδρια της Φ.Ε.Α.Π.Θ και της Ε.Φ.Ε.Ε. Ζήσαμε ιστορικές στιγμές. Ήταν οι εποχές που δουλέψαμε και κάναμε την ΔΑΠ - ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, επιτυχία που στάθηκε τόσο στέρεα και που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παρά τις εναλλαγές στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το ίδιο και αργότερα, αφότου ξεκίνησα να δουλεύω κι απέκτησα εμπειρία και γνώση των θεμάτων του κλάδου μου. Οι συνάδελφοί δικηγόροι με τίμησαν για περισσότερα από 15 χρόνια, εκλέγοντάς με Γενικό Γραμματέα στον Ασφαλιστικό Φορέα μας (Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης). Ως η μακροβιότερη διοίκηση πετύχαμε να διαχειριστούμε ιδανικά και με απόλυτη διαφάνεια τα χρήματα των δικηγόρων, προσφέροντας παροχές υγείας που ζήλευαν όλοι οι φορείς στην Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη μας βιώνουμε πολλά διαχρονικά προβλήματα. Συνέγραψα το βιβλίο «Ν ’αλλάξουμε (την) πόλη» πριν μερικά χρόνια, καταγράφοντας τα ζητήματα και προτείνοντας τι θα έπρεπε και πως να γίνει καλύτερα στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες από τις σελίδες του βιβλίου μου παραμένουν επίκαιρες. Είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη για αυτήν την αλλαγή.

Το 2014, οι συμπολίτες με τιμήσανε κι εκλέχτηκα πρώτος αναλογικά σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος. Ως αντιπολίτευση, προσπαθήσαμε και αναδείξαμε δυναμικά τα κακώς κείμενα της πόλης και τις λύσεις που απαιτούνται. Παράλληλα, στηρίξαμε όποια δράση ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο