«Να κάνουμε ευκαιρία τη χρονιά που έφυγε»

Το 2020 αποτελεί ήδη παρελθόν και για τον ιστορικό του μέλλοντος θα είναι σίγουρα μία χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρα γεγονότα, πρωτοφανείς δυσκολίες και κοινές εμπειρίες για ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ελλάδα, βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς κρίσεις σε εθνικό, οικονομικό, μα κυρίως σε υγειονομικό επίπεδο. Από την άλλη, θυμίζω την προτροπή του Τσώρτσιλ: «Ποτέ μην αφήνεις μία κρίση να πάει χαμένη», υπονοώντας πως πίσω από την μεγαλύτερη δοκιμασία, υπάρχει η ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές προς το καλύτερο.

Η χρονιά που έφυγε, θα σημαδευτεί από την υγειονομική απειλή της πανδημίας, που κλόνισε από τα θεμέλια ακόμη και τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και συνοδεύτηκε δυστυχώς από εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Ο Covid-19 χτύπησε αδιάκριτα και την Ελλάδα, αλλάζοντας τη ζωή όλων μας. Παράλληλα, έφερε στην επιφάνεια και τις σημαντικές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τις ελλείψεις αυτές, πετύχαμε να καλύψουμε με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τόσο το πρώτο, μα κυρίως το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πήρε άμεσα δύσκολες αποφάσεις, προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας ως βασικό στόχο.

Οι δαπάνες για την υγεία το 2020 αυξήθηκαν πέραν του προϋπολογισμού κατά 1 δισ. Ευρώ. Προσλήφθηκαν επιπλέον 7.000 γιατροί και νοσηλευτές, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 4.600 απλές κλίνες Covid, υπερδιπλασιάστηκαν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.322, φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργήθηκαν 500 κινητές ομάδες υγείας από τον ΕΟΔΥ, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων υπηρετούν στον υγειονομικό τομέα, αυξήθηκε κατά 10% έναντι του 2019.

Το 2020 έκλεισε, όπως είναι φυσικό, με τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ύφεση αυτή είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εντολή που της έδωσαν οι πολίτες για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και την εμπιστοσύνη που ανέκτησε η οικονομία μας μετά τον Ιούλιο του 2019, διαχειρίστηκε με σύνεση το κρατικό ταμείο. Εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους -με ιστορικά χαμηλά επιτόκια- για την στήριξη των πολιτών, ιδίως των πιο αδύναμων. Απέδειξε έμπρακτα ότι νοιάζεται για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Από την πρώτη στιγμή, έθεσε σε εφαρμογή σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που παρουσίασαν σημαντική μείωση εσόδων, των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, των ανέργων, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δανειοληπτών, καθώς και των κλάδων της εστίασης, των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Τα μέτρα αυτά προέρχονταν κυρίως από τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα Συν-Εργασία, τη ΓΕΦΥΡΑ, τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τα προγράμματα του ΤΕΠΙΧ. Έτσι συνεχίζουμε και στο 2021, με επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 7,5 δις ευρώ, αλλά και με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφαλίσαμε στη πετυχημένη διαπραγμάτευση του περασμένου Ιουλίου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ίδια περίοδο η πατρίδα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, με την οργανωμένη επιχείρηση εισβολής χιλιάδων παράνομων μεταναστών στον Έβρο, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι με τις παράνομες NAVTEX στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στάθηκαν με σθένος και αποτελεσματικότητα, απέναντι σε κάθε τουρκική απειλή. Επιπλέον, πείσαμε την ηγεσία της Ε.Ε. ότι, τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν πρωτίστως εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ακόμη, η ελληνική διπλωματία κατόρθωσε να οριοθετήσει τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, κατοχυρώνοντας κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το 2021 «ανέτειλε» με το εμβόλιο κατά του Covid - 19 να ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας. H επιχείρηση «Ελευθερία», η μεγαλύτερη που εκλήθη ποτέ να φέρει σε πέρας η κρατική μηχανή, ευελπιστούμε ότι θα είναι η αρχή για την επιστροφή στην νέα καθημερινότητά μας. Θεμέλια στην επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και η συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η διαρκής βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, μέσα από τη συνέχιση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε στην πράξη, πόσο έτοιμη και ικανή είναι να αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις και ταυτόχρονα να συνεχίζει τις δομικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Μας το ζητούν οι πολίτες και εμείς έχουμε υποχρέωση να τους ακούμε προσεκτικά. Καλή χρονιά, με υγεία σε όλους.

 

https://www.makthes.gr/na-kanoyme-eykairia-ti-chronia-poy-efyge-347549


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο