«Για το Πανεπιστήμιο που μας αξίζει»

Τα πρόσφατα απαράδεκτα φαινόμενα κατάληψης στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ, του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, προκάλεσαν αγανάκτηση και προβλημάτισαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για ακόμη μία φορά. Μίας κοινωνίας πιο ώριμης από ποτέ, η οποία έχει εκφραστεί ως προς την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης, που επιθυμεί για τις νεότερες γενιές. Εκείνοι που αναστατώνουν αυτές τις μέρες το χώρο του Α.Π.Θ, απέδειξαν ότι έχουν την πιο στάσιμη και συντηρητική αντίληψη, τόσο για το πανεπιστήμιο, όσο και για την έννοια «ελευθερία». Πιστεύω ότι, σήμερα συντηρητικός είναι όποιος στηρίζει αυτό που δεν πρέπει να συντηρηθεί και προοδευτικός όποιος θέλει να το αλλάξει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από 18 μήνες συνεχών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, έχει αποδείξει στην πράξη με ποια πλευρά είναι. Επιθυμούμε την πρόοδο και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατέψουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία, με τον τρόπο που γίνεται στα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτοί που δημιούργησαν αλλά το χειρότερο, έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν το χάος στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αποδοκιμαστεί ακόμη και από τον κ. Τσίπρα.

Η άποψη των καταληψιών της Πρυτανείας (ανάμεσα σε άλλα εξηγούν) οτι «Το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται ουσιαστικά να νομιμοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς διαχωρισμούς και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στους από πάνω και τους από κάτω. Το πανεπιστήμιο γίνεται όλο και περισσότερο πανεπιστήμιο της αγοράς και του κεφαλαίου» είναι σεβαστή. Είναι όμως, απόλυτη μειοψηφία. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να επιβληθεί με βία και απειλές.

Εμείς οραματιζόμαστε ένα πανεπιστήμιο παράδειγμα προς μίμηση και όχι χώρο προς αποφυγή. Ένα πανεπιστήμιο συνώνυμο της ακαδημαϊκής γνώσης, της έρευνας, της καινοτομίας, και όχι της ανομίας και της βίας. Με τον πρόσφατο νόμο για τα Α.Ε.Ι, πήρε σάρκα και οστά ακόμη μία παρέμβαση - τομή της κυβέρνησης της ΝΔ, προς την κατεύθυνση για την οποία λάβαμε ξεκάθαρη εντολή από τους πολίτες στις εκλογές του 2019. Η ευρύτερη επιλογή μας είναι ένα σύγχρονο και καινοτόμο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ήρθε επιτέλους η στιγμή, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, να λάβουν τη θέση που δικαιούνται στη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα. Κάνουμε το βήμα μπροστά και λύνουμε παθογένειες δεκαετιών. Αναβαθμίζουμε το επίπεδο σπουδών στα Α.Ε.Ι, εγκαθιδρύουμε το αίσθημα ασφάλειας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, εξασφαλίζουμε πιο στοχευμένες και ποιοτικές επιλογές για τους φοιτητές μας, αλλά και να προσδίδουμε μεγαλύτερη αυτονομία για τα πανεπιστήμιά μας. Φτιάχνουμε το Πανεπιστήμιο που θέλουμε και αξίζει στα παιδιά μας. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, τα δύο παράλληλα μηχανογραφικά για πιο στοχευμένη επιλογή σχολής, αλλά και η εξάλειψη του φαινομένου των «αιωνίων φοιτητών», είναι κάποια από τα θέματα που αντιμετωπίζονται με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση.

Εξίσου σημαντικό, το οποίο αποτέλεσε και τη βασική αιτία για όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην πρυτανεία του Α.Π.Θ, είναι το νέο σώμα φύλαξης για τα Α.Ε.Ι που θα υπάγεται στην ελληνική αστυνομία. Είναι αδήριτη ανάγκη αυτό το νέο σώμα να συσταθεί άμεσα, να εκπαιδευτεί άρτια, και το κυριότερο να αναλάβει τα καθήκοντά του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως αποδεικνύεται από μετρήσεις της κοινής γνώμης. Οι ντροπιαστικές εικόνες στο Α.Π.Θ, οι ευθείες απειλές κατά του πρύτανη, καθηγητών, κτιρίων και εξοπλισμού προκαλούν νέα κατακραυγή κατά των καταληψιών.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση με τη γνωστή λαϊκίστικη και αντιμεταρρυθμιστική ρητορική του «Όχι σε όλα», απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι μένει προσκολλημένη σε άλλες εποχές, όταν κάθε καινούργιο και υγιές τρόμαζε το status quo. Με φοβικά σύνδρομα, όμως, παιδεία δεν φτιάχνεις. Στα ζητήματα παιδείας δεν χωρούν κομματικές αγκυλώσεις και ιδεολογικά γινάτια, αλλά απαιτείται εθνική συναίνεση, κομματική σοβαρότητα και πολιτική συνεννόηση.

Η χώρα που δίδαξε την ελευθερία, την παιδεία, τον πολιτισμό, είναι έτοιμη να το ξανακάνει. Μην ξεχνούμε ότι, πέρα από επιλογές πολιτικής σε επιμέρους σημαντικούς τομείς, ένα είναι βέβαιο. Βασικός πυλώνας προόδου για την Ελλάδα ήταν και θα είναι πάντα η παιδεία της. Ας μην ξεχνούμε ότι τελικά, όλα είναι ζήτημα παιδείας.

 

https://www.thepresident.gr/2021/03/03/o-dimitris-koyvelas-grafei-sto-thepresident-gia-to-panepistimio-poy-mas-axizei/


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο