Η Θεσσαλονίκη μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις

Οι κοινωνικές και οικονομικές δυσχέρειες της περιόδου που βιώνουμε είναι μεγάλες, ενώ οι προκλήσεις μπροστά στις οποίες προσπαθεί η χώρα μας να ορθοποδήσει, ακόμη μεγαλύτερες. Έγινε φανερό από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και συνακόλουθα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να προστατεύσει την δημόσια υγεία και να σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών, ιδίως των πιο αδύναμων. Όσον αφορά το Σύστημα Υγείας, η Κυβέρνηση πέτυχε σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες.

Στην οικονομία, η Ελλάδα πέτυχε να έχει χαμηλότερη ύφεση από το μέσο όρο της ευρωζώνης και υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση ότι, το 2020 θα κλείσει για τη χώρα μας με μικρότερη ύφεση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Όμως, οι πληγές είναι βαθιές και θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να επουλωθούν. 

Σήμερα, καλούμαστε να λάβουμε όλα τα επιπλέον απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε αφενός να περιοριστεί η διασπορά του αόρατου εχθρού, αφετέρου να στηριχθούν ακόμη περισσότερο η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από πολλές δεκαετίες, δεν θα λειτουργήσει η ΔΕΘ προκαλώντας μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία στην αγορά της πόλης. Ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα και εστίαση θα απωλέσουν έσοδα – «λίπος», που θα τους συντηρούσαν έως την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές ανησυχούν για το μέλλον τους. Η πόλη μας δεν αντέχει να ξαναπάρει τα πρωτεία στην ανεργία, ιδίως στους νέους. Όμως, η επώδυνη απόφαση ήταν επιβεβλημένη. Εκτιμώ, μάλιστα, οτι δεν θίγει τον θεσμό και την ιστορία της Διεθνούς ΄Εκθεσης.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα είναι παρών στο Thessaloniki Helexpo Οικονομικό Forum και είναι έτοιμος να εξαγγείλει νέες μειώσεις φόρων, κατάργηση εισφορών, ελαφρύνσεις και νέα μέτρα - αντίβαρα υπέρ των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών ύψους 10 δις έως το τέλος του έτους. Επίσης, έχουν γίνει πολλές εισηγήσεις για στοχευμένα οικονομικά μέτρα που θα αφορούν στην Θεσσαλονίκη.

Τα μεγάλα έργα που έχουν σχεδιαστεί, ήδη εξαγγελθεί και δρομολογηθεί για την πόλη και την Κεντρική Μακεδονία θέλουν το χρόνο τους. Εν τω μεταξύ, χρειάζεται μια «γρήγορη νίκη» που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκη. Η περίπτωση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης προσφέρεται γι΄ αυτό. Η κακή κατάσταση στην οποία τις παραλάβαμε, πρέπει επιτέλους να βελτιωθεί άμεσα. Απαιτείται να βγουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους, καθώς η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί. Επιπλέον, ο συνωστισμός που παρατηρείται στα υπάρχοντα, θα τα μετατρέψει σε υγειονομικές βόμβες.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν χάνει χρόνο για λόγια. Αντίθετα, βάζει στόχους και επιδιώκει αποτελέσματα. Το ίδιο απαιτεί κι από τους συνεργάτες του. Η δήλωσή του πως «η Θεσσαλονίκη θα πάρει αυτό που δικαιούται» από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητάς του να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της πόλης μας.

Ευθύνη όλων μας, να κάνουμε ότι μας αναλογεί για το κοινό καλό!

 

https://www.karfitsa.gr/wp-content/uploads/2020/09/838.pdf


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο