Κεντρική Ομιλία Ολύμπιον

Φίλες και Φίλοι μου,για την ξεχωριστή σημερινή μας συνάντηση ετοιμαζόμουν από χρόνια.

Κουβαλάω στις αποσκευές μου, βιώματα, σπουδές, εμπειρίες, προσπάθειες κι αποτελέσματα.

Τα όπλα που εσείς επιθυμείτε και απαιτείτε, να έχει κάποιος, που διεκδικεί θέση εκπροσώπου σας στο κοινοβούλιο.

Λοιπόν, συστήνομαι στους νεότερους και θυμίζω τη διαδρομή μου στους παλιότερους:
Η συμμετοχή μου στα κοινά ξεκινά από τα φοιτητικά μου χρόνια.Στη νομική Σχολή του Αριστοτέλειου, οι συμφοιτητές μου με εμπιστεύτηκαν να προωθήσουμε μαζί τις φιλελεύθερες ιδέες στο πανεπιστήμιο, όπου τότε κυριαρχούσαν οι ιδεοληψίες της αριστεράς κι εμείς ήμασταν μόλις στο 11%. Μέσα σε 4 χρόνια μαζί με κάποιους από εσάς, ανεβήκαμε στην κορυφή. Το 11 έγινε 45% και η πρωτιά αυτή κρατάει 32 χρόνια, από τότε.Τα όπλα που χρησιμοποιήσαμε στην αντιπαράθεσή μας δεν ήταν πέτρες
και βόμβες μολώτοφ.Ήταν οι ιδέες μας, η αλήθεια και το ήθος μας.

Με τα ίδια αυτά όπλα κερδίσαμε πριν ένα μήνα τις εκλογές για την Ευρώπη και την Αυτοδιοίκηση. Με αυτά τα όπλα θα κερδίσουμε και στις 7 Ιουλίου τις εκλογές για την Ελλάδα.

Επανέρχομαι πάλι στις νεανικές μου διαδρομές. Μετά το Αριστοτέλειο βρέθηκα στο Βέλγιο. Εκεί έκανα δυο μεταπτυχιακά στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο Διεθνές Εμπόριο και γνώρισα σε βάθος τους θεσμούς, τα όργανα και τις λειτουργίες της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας που θα καθόριζε τη ζωή μας στο μέλλον.

Στη συνέχεια εργάστηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Βρυξέλες και Στρασβούργο. Εκεί:

Γνώρισα από κοντά, πρόσωπα και μηχανισμούς: Πώς κερδίζονται και πώς χάνονται ευκαιρίες, πώς χτίζονται συμμαχίες, πώς γίνονται διαπραγματεύσεις για τις εθνικές υποθέσεις.
Γνώρισα πως αξιοποιούνται οι χρηματοδοτήσεις

Αλλά η αγάπη μου για τη Θεσσαλονίκη με έσπρωξε πίσω στην πόλη μας. Γύρισα κι άρχισα, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, εκπομπές για τη διάδοση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Παράλληλα μπήκα στη μαχόμενη δικηγορία, την οποία ασκώ 26 χρόνια τώρα.

Τότε, ζήτησα και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων δικηγόρων και μου την έδειξαν. Με εξέλεξαν 5 φορές συνέχεια στη διοίκηση του Ασφαλιστικού Φορέα Προνοίας των δικηγόρων Θεσσαλονίκης ως γενικό γραμματέα και ταμία. Λειτουργήσαμε εκεί ένα πρότυπο φορέα χρηστής κι αποτελεσματικής διαχείρισης μέχρι τη συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Αυτές οι εμπειρίες θα είναι πολύτιμες αύριο στη προσπάθειά μας για τη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος που ο νόμος Κατρούγκαλου διέλυσε.

Όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμουν και συμμετείχα ενεργά στα κοινά, χωρίς ιδιοτέλεια. Ποτέ δεν επεδίωξα διορισμό, ούτε είχα θέση συμβούλου σε δημόσιο οργανισμό. Εδώ, ακολούθησα μια από τις παρακαταθήκες του πατέρα μου: «Την Ελλάδα να την υπηρετείς. Να μην ζητάς από εκείνη να σε υπηρετήσει».

Φυσικά ήμουν πάντα παρών στα κοινά της πόλης μας.

Είχα ήδη γνωρίσει τη Θεσσαλονίκη, κάθε δήμο, κάθε συνοικία, κάθε γειτονιά, από τότε που ξεκίνησε η πορεία της παράταξής μας και κερδίσαμε τον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης.

Πολλοί από εσάς ήσασταν εκεί και συμμετείχαμε μαζί στην μεγάλη αλλαγή που έγινε στην πόλη μας.

Τότε που στήθηκε το δημοτικό ραδιόφωνο και η δημοτική τηλεόραση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τότε που οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν την ιδέα να αποκτήσει η πόλη μας μετρό.

Οι εμπειρίες αυτές ήταν για μένα μαθήματα πολιτικής αποτελεσματικότητας και πολιτικής ηθικής.

Για όσους με ρωτούν τί προτείνεις για τη Θεσσαλονίκη σήμερα, απαντώ, τις προτάσεις μου για τη Θεσαλλονίκη έχω καταγράψει στο βιβλίο μου «Ν’ αλλάξουμε την πόλη». Είναι αποτέλεσμα δουλειάς 2 ετών μέσα στην περίοδο της κρίσης. Είναι οδηγός στην πολιτική μου δράση.

Κι είναι μεγάλη τιμή για μένα που το βιβλίο μου αυτό παρουσιάζει και προλογίζει ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός.

Δυστυχώς, οι μεγάλες προτεραιότητες της πόλης μας παραμένουν οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει μια στασιμότητα που μας πνίγει.

Το ζω από μέσα άλλωστε, τα τελευταία 5 χρόνια, που οι Θεσσαλονικείς με εμπιστευθείκατε για τα ζητήματα της πόλης και με εκλέξατε πρώτο δημοτικό σύμβουλο.

Στο διάστημα αυτό, ως σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δούλεψα για την πόλη μας κάτω από δύσκολες συνθήκες, με μια δημοτική αρχή ασυντόνιστη, συγκρουσιακή και αναποτελεσματική.

Όμως τώρα όλοι ζητούμε ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Φίλες και φίλοι μου,

Ποτέ δε σταμάτησα να περπατώ στις γειτονιές, στους τόπους εργασίας, να μιλώ με επιχειρηματίες κι εργαζόμενους, με ελεύθερους επαγγελματίες σαν κι εμένα, να ακούω την αγωνία των νέων για σπουδές, αλλά και καλύτερες δουλειές.

Σας ζητώ, λοιπόν, να συμπορευτούμε και να κάνουμε στις 7 Ιουλίου μιά νέα αρχή για την Ελλάδα που μας αξίζει. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Νιώθω ότι μοιραζόμαστε, τους ίδιους στόχους για την πόλη μας, την Μακεδονία μας και την Ελλάδα μας:

Στόχος πρώτος: να δυναμώσουμε τη μεσαία τάξη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεζούμισε για να εφαρμόσει την αλά Μαδούρο πολιτική της. Αυτή η μεσαία τάξη είμαστε εμείς!

Είμαστε οι άνθρωποι που ονειρευόμαστε μια καλύτερη προοπτική για μας και τα παιδιά μας, είμαστε οι άνθρωποι που δεν επαναπαυόμαστε.

Είμαστε αυτοί που σχεδόν αγόγγυστα, πληρώνουμε τους φόρους και τις εισφορές μας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Με επίγνωση ότι, δυστυχώς μόνο ένα μέρος πάει για το καλό του κοινωνικού συνόλου, όμως το κάνουμε με κοινωνική συνείδηση και συνέπεια γιατί πραγματικά νοιαζόμαστε για τα νοσοκομεία μας, για τα σχολεία μας, για την αστυνομία μας για τους πιο αδύναμους.

Όμως τα καλύτερα έρχονται! Επιτέλους σε λίγες μέρες θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα κάνει τα αυτονόητα. Θα μειώσει τους φόρους και τις εισφορές, θα κάνει τα πάντα για να έρθουν νέες επενδύσεις που θα φέρουν αυτό-τροφοδοτούμενη (και όχι κρατικοδίαιτη) ανάπτυξη με απλούστευση διαδικασιών, με έμφαση στην καινοτομία.

Γνωρίζω καλά αυτές τις ανάγκες της αγοράς και του επιχειρείν από την επαγγελματική πορεία μου. Και ξέρω οτι:

Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τους ανταγωνιστές μας που έχουν το 1/3 της δική μας φορολόγησης. Μόνο έτσι θα αυξηθούν οι επενδύσεις, θα δημιουργηθούν νέες και καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας, θα σταματήσει η φυγή των επιχειρήσεων και των νέων ανθρώπων, θα πληρώνονται κανονικά οι φόροι και οι εισφορές προς το δημόσιο.

Αυτό ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι το έχουν καταλάβει, ότι για να μπορεί το κράτος να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, πρέπει να μπαίνουν λεφτά στο δημόσιο ταμείο από την πραγματική οικονομία. Και το έδειξαν στις ευρωεκλογές που στήριξαν με διαφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Που δεν πίστεψαν λεπτό τα μεγάλα ψέματα και τις αναίσχυντες ελεημοσύνες της τελευταίας στιγμής.

Μόνον έτσι θα πάρουν απόφαση τα παιδιά μας να έρθουν πίσω από το εξωτερικό. Το κατάλαβαν αυτό και οι νέοι μας. Αυτοί που για πρώτη φορά ψήφισαν από τα 17 τους χρόνια. Κι αυτοί που για πρώτη φορά μπαίνουν στον εργασιακό στίβο. Που δεν πίστεψαν λεπτό τα μεγάλα ψέματα για το μέλλον τους, που κατέρριψαν κι αυτόν τον μύθο ότι τάχα είναι δικοί τους. Καθόλου δεν είναι δικά τους παιδιά. Τα δικά τους παιδιά είναι ο Ρουβίκωνας κατά δήλωση κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανενός δεν είναι οι νέοι μας. Ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί. Ούτε πάνω, ούτε κάτω! Οι νέοι είναι με τον μέλλον. Είναι με την προοπτική. Και η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που μιλάει με το μέλλον και δίνει προοπτική.

Στόχος δεύτερος, να φέρουμε την ασφάλεια στην πόλη μας. Όχι στις νησίδες εγκληματικότητας στη Ροτόντα, στα Πανεπιστήμια, στην Αριστοτέλους, την Εγνατία, στην οδό Γιαννιτσών. Όχι στη διάχυτη εγκληματικότητα σ’ ολόκληρη την πόλη. Δεν είναι δυνατόν το 2019 ο αστυνομικός με άνωθεν πολιτικές εντολές, να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Να δείχνει διαρκώς ανοχή στους γνωστούς – άγνωστους κι από την άλλη να πρέπει να κάνει χρήση ληγμένων χημικών σε γυναικόπαιδα. Από τη μια δεν ξέρει αν θα γυρίσει στο σπίτι του σώος κι από την άλλη δεν έχει τη στήριξη της πολιτείας ούτε στα αυτονόητα.

Το’ χετε ακούσει πολλές φορές. Είναι όμως τόσο σημαντικό. Ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν νοείται. Αν φοβάμαι να πάω στη δουλειά μου, αν κοιτάω πίσω μου όταν πάω για ψώνια, αν δεν μπορώ να κάνω ανάληψη τη σύνταξή μου, αν πρέπει να αποφεύγω δρόμους τα βράδια ή αν μου σπάζουν τη βιτρίνα στο μαγαζί, για ποιά φυσιολογική καθημερινότητα, αλλά και για ποιά ανάπτυξη παραπέρα να μιλάμε?

Και βέβαια η ασφάλεια δεν εμπαιδώνεται μόνον με την ενίσχυση της αστυνομίας. Απαιτεί και την εφαρμογή ενός σωστού ποινικού πλαισίου που θα επαναφέρουμε. Που δεν θα θεωρεί τους βιασμούς πλημμέλημα και τους τρομοκράτες – δολοφόνους δικαιούχους αδειών κάθε Σαββατοκύριακο.

Γνωρίζω τόσο καλά τις ανάγκες αυτές για ασφάλεια και προστασία του πολίτη από τη δικηγορία μου, αλλά και τη θητεία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γι’ αυτά μιλώ 5 χρόνια τώρα εκεί μέσα.

Στόχος τρίτος να φέρουμε ελληνικό ήθος, εκσυγχρονισμό και αξιοκρατία στην παιδεία μας. Να ενισχύσουμε τα σχολεία με μόνιμο προσωπικό και να εφαρμόσουμε προγράμματα που ενεργοποιούν το ενδιαφέρον, διευκολύνουν τη μάθηση, εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Καταργούμε το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια και δίνουμε χώρο στην ελευθερία και στις σπουδές σε τομείς που έχει ανάγκη η κοινωνία και η παραγωγική διαδικασία. Είναι δυνατόν, τον 21ο αιώνα, στην Ελλάδα, η Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντί να είναι το εκπαιδευτικό κέντρο του κόσμου όλου, να είναι γραφεία επικοινωνίας του Ρουβίκωνα. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε!

Στόχος τέταρτος και σημαντική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με την ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας. Με τη σύζυγό μου Εύα είμαστε σχεδόν πολύτεκνοι με τρία παιδιά και ξέρω πολύ καλά τι ανάγκες έχει η σύγχρονη ελληνική οικογένεια. Τα παιδιά αυτά πρέπει να τα φροντίζει η Ελλάδα γιατί αύριο θα τα χρειαστεί.

Στόχος μας χωρίς όρους να υπερασπιστούμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, την ταυτότητά μας και τα προϊόντα μας από την καταστροφική συμφωνία των Πρεσπών.

Προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά είναι η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ της ΝΔ, η αυτοδυναμία της Ελλάδας. Χωρίς αυτή μπαίνουμε σε περιπέτειες ακυβερνησίας.

Είδατε τι έγινε στις πρόσφατες εκλογές με απλή αναλογική στο δήμο Θεσσαλονίκης; Μπαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο 16 παρατάξεις, από τις οποίες οι 9 έχουν 1 σύμβουλο. Μπορείτε να φανταστείτε μια βουλή με 25 κόμματα; Ο ορισμός του χάους.

Αυτό να μην το επιτρέψουμε. Να πάμε όλοι να ψηφίσουμε. Καλώ, ιδιαίτερα τους νέους να δώσουν το παρόν. Η Ελλάδα σας ανήκει, μην την αφήνετε στους ανεύθυνους και τους τυχοδιώκτες.

Με το πρόγραμμα της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν, όλοι μαζί οι Έλληνες, με ομοψυχία, μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Μπορούμε να πετύχουμε, όπως πέτυχε η Ιρλανδία, όπως πέτυχε η Πορτογαλία, όπως πέτυχε η Κύπρος. Όπως πετυχαίνει η ελληνική ναυτιλία που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια, σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Και θα πετύχουμε, γιατί έχουμε πρότυπo τους πετυχημένους και όχι τον Μαδούρο, όχι τα κόκκινα και τα μαύρα καθεστώτα. Εμείς πιστεύουμε στο ελληνικό θαύμα κι αυτό θα ξαναζωντανέψουμε!

Οι ευρωεκλογές έδειξαν το δρόμο. Το μήνυμα τους ήταν «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» στο ψέμα και τα διχαστικά διλήμματα. Το μήνυμα των εθνικών εκλογών θα είναι «ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ, ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΜΑΣΤΕ».

φίλες και φίλοι,

Γνωρίζω πολύ καλά ότι άλλες αντοχές οι πολίτες δεν έχουν.

Γνωρίζω καλά ότι όλοι σας περιμένετε να φανούν αποτελέσματα πολύ σύντομα, χωρίς να επιτρέπονται λάθη του παρελθόντος.

Γνωρίζω ότι θα μας κρίνετε αυστηρά.

Είμαι έτοιμος να αναλάβω αυτή την ευθύνη.

φίλες και φίλοι μου,

Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε στο αμείλικτο ερώτημα

«Ποια Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας»

Η απάντηση είναι μία:

Μιά Ελλάδα που θα ενώνει τη θάλασσα με τον ουρανό.

Γι’ αυτή την Ελλάδα αγωνιζόμαστε.

Κι όλοι μαζί, μπορούμε ν’ ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλά.

Δώστε μου την ευκαιρία να γίνω η φωνή σας στη Βουλή. Κι όσο πιο δυνατή είναι, τόσο περισσότερα θα μπορέσω να προσφέρω στην πόλη μας και σε εσάς.

Ζητώ τη στήριξή σας. Εσείς θα φτάσετε εκεί που δεν μπορώ να πάω εγώ, εσείς θα μιλήσετε με φίλους που δεν μπορώ να συναντήσω εγώ. Η συμβολή σας στην αγώνα του Δημήτρη θα είναι καταλυτική.

Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη σας.

Θα ανταποδώσω την αγάπη σας.

Σας ευχαριστώ, μ’ όλη μου την καρδιά.


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο