«Να προστεθεί, στα δημοτικά σχολεία, ειδικό μάθημα για τα δικαιώματα του άλλου»

Την πρόταση να προστεθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου το μάθημα «Μαθαίνω να σέβομαι τα δικαιώματα του άλλου» κατέθεσε χθες μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κούβελας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα και στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και γενικότερα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βιοηθικής, ο κ. Κούβελας τόνισε ότι «η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας πρέπει να αρχίζει από το δημοτικό σχολείο με ειδικό μάθημα που θα αναφέρεται σε βασικές αρχές σεβασμού στους συνανθρώπους μας με ιδιαιτερότητες και κινητικές δυσκολίες».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής της Ν.Δ. «ο σεβασμός στα δικαιώματα του άλλου, είναι πολιτισμός. Αν ρωτήσει κάποιος την πλειονότητα αυτών των ανθρώπων για τη βασική επιθυμία που έχουν, θα πουν ότι κύρια ανάγκη τους δεν είναι η παροχή αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων, αλλά μία πολιτεία που θα σέβεται ουσιαστικά την αξιοπρέπειά τους, και θα επιδιώκει την πληρέστερη ένταξή τους στην κοινωνία».

Ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρίες που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους, επισημαίνοντας ότι «με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο καταρτίζουμε ένα ολιστικό σχέδιο, που θα βελτιώσει τον δείκτη πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, σε κάθε χώρο δραστηριότητας. Στους δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και στα γήπεδα».

Αναφέρθηκε στην ίδρυση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, που θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, κάτι που από μόνο του, όπως υπογράμμισε, δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που η Κυβέρνησή μας δίνει σε αυτή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κούβελας τόνισε ότι «καθρέφτης μίας ευνομούμενης και ταυτόχρονα ευαίσθητης πολιτείας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία και προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο