Ποτέ δεν είχαμε… τζάκι στο σπίτι μας

Ο Δημήτρης Κούβελας ξεκαθαρίζει ότι δεν αισθάνεται πως κουβαλά το βάρος κάποιας… κληρονομιάς λόγω του πρώην υπουργού πατέρα του.

Αν και μεγάλωσε σε αμιγώς πολιτική οικογένεια, με πατέρα τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Σωτήρη Κούβελα, εντούτοις λέει με νόημα ότι… ποτέ δεν είχαν τζάκι στο σπίτι τους! Στην προσωπική του ζωή ζει έναν «μυθιστορηματικό έρωτα» με τη σύζυγό του Εύα. Αυτός είναι ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Κούβελας, που ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του και την καρδιά του στην «Espresso».

Ο Δημήτρης Κούβελας, προτού κατέβει και εκλεγεί βουλευτής το 2019, είχε ήδη διανύσει μια δεκαπενταετία ενεργούς δικηγορίας. Είναι ένας πολύ δραστήριος βουλευτής, μοντέρνος σε ιδέες και προσεγγίσεις, και υποστηρίζει για το άνοιγμα της Ν.Δ. σε κεντροαριστερά στελέχη ότι όλοι οι ικανοί χωράνε και πως «όποιοι λειτουργούν με αποκλεισμούς των άλλων δεν ανήκουν σε αυτή την εποχή».

«Στην πολιτική μπαίνεις για να υπηρετήσεις τους ανθρώπους, έστω κι αν στο τέλος δεν θα λάβεις την αναγνώριση που πιστεύεις ότι σου αξίζει» είχε πει κάποτε ο πατέρας του, και αυτό ακολουθεί και ο βουλευτής.

Ο Δημήτρης Κούβελας έχει τρία τυχερά παιδιά, αφού έχουν τον καλύτερο «βετεράνο παππού της πολιτικής». Η ωραιότερη στιγμή στη ζωή του βουλευτή ήταν η γέννησή τους και η χειρότερη, η αναπάντεχη προδοσία φίλου του που άδολα εμπιστεύτηκε.

Ενάμισης χρόνος πανδημίας. Πόσο και πώς επηρέασε την προσωπική σας ζωή;

Η ζωή και η καθημερινότητα όλων μας, παγκοσμίως, ανετράπη λόγω της πανδημίας. Το ίδιο συνέβη σε μένα και την οικογένειά μου. Το γεγονός ότι δεν μπορώ να αγκαλιάσω τους γονείς και τους φίλους μου με πληγώνει, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι με αυτόν τον τρόπο τους προστατεύω.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τον Covid-19 και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί επαγγελματίες με πονούν πολύ. Χάθηκε από την καθημερινότητά μου η ζεστασιά των διαπροσωπικών σχέσεων και δεν σας κρύβω ότι πλέον ζω για τη στιγμή που θα πάω με τα παιδιά μου και τους φίλους τους να παίξουμε ποδόσφαιρο όλοι μαζί. Εννοείται ότι η μάσκα και το αντισηπτικό έχουν γίνει δεύτερη φύση μου. Δόξα τω Θεώ, δεν είχα τη δυσάρεστη εμπειρία μέχρι στιγμής κι ελπίζω να φανώ τυχερός μέχρι να εμβολιαστώ.

Πώς θα ξεπεράσει η Ν.Δ. τις φοβερές συνέπειες της επόμενης μέρας της πανδημίας (ανεργία, κλειστά καταστήματα, μισοί μισθοί, εργασιακές αλλαγές κ.λπ.);

Αν και η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει γερά αντανακλαστικά και κυρίως ισχυρή ηγεσία. Από την πρώτη στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο χειρίζεται την υγειονομική κρίση σοφά, με άμεσες και καθοριστικές αποφάσεις που φέρνουν ήδη αποτελέσματα και αυτό φαίνεται από την καθημερινή «ψήφο εμπιστοσύνης» που μας δίνουν οι πολίτες. Ενισχύσαμε ουσιαστικά και αναβαθμίσαμε το ΕΣΥ, στηρίξαμε οικονομικά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και εργαζομένους που έχουν πληγεί και προχωρήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό που αναμορφώνει τον ιστό του ελληνικού κράτους.

Μέχρι στιγμής, από την αρχή της πανδημίας έχουν δοθεί 36 δισ. ευρώ και συνεχίζουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, που στοχεύει στην πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην άμεση προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας και θα προσθέσει 7 μονάδες στο ΑΕΠ. Παράλληλα με την πανδημία ποτέ δεν ανακόπηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα δώσουν μεγάλη ώθηση στη σύγχρονη Ελλάδα. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία και όποιες αστοχίες γίνονται διορθώνονται άμεσα.

Το κράτος μεριμνά έμπρακτα για την επόμενη μέρα. Επίσης με το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» που προχωράει με γοργά βήματα, αλλά και τα self tests, χτίζεται το τείχος ανοσίας που θα επιτρέψει τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε μαζί.

Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ν.Δ. απλώθηκε αρκετά και στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπήκαν στο κόμμα. Σας ενοχλεί αυτό;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα που αγωνίζεται για όσα η κοινωνία απαιτεί. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράει στην αναγέννηση και στον εκσυγχρονισμό της χώρας και σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει. Άνθρωποι με επαγγελματική διαδρομή, με επιστημονική κατάρτιση, με εμπειρίες στην πολιτική, με προσφορά στην κοινωνία, διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας, έχουν επιλεγεί με γνώμονα τις ικανότητές τους και τη διάθεση προσφοράς τους και όχι στη βάση των ιδεολογικών καταβολών τους.

Η Ελλάδα θα πάει μπροστά μόνον αν αξιοποιήσουμε τους καλύτερους στις κατάλληλες θέσεις και κανείς από όσους θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια, ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης. Όποιοι λειτουργούν με αποκλεισμούς των άλλων ανήκουν σε άλλες εποχές.

Καλό ή κακό κάνει σε έναν νέο βουλευτή να προέρχεται από αυτό που χαρακτηρίζουμε «πολιτικό τζάκι»;

Δεν θα μιλήσω γενικά. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου κυριαρχεί η ελευθερία. Τα αδέρφια μου και εγώ ονειρευόμασταν ο καθένας ξεχωριστά το δικό του επαγγελματικό μέλλον και ζωή. Δεν αισθάνθηκα ποτέ το βάρος ή την υποχρέωση κάποιας κληρονομιάς ή οικογενειακής παράδοσης. Ο πατέρας μας είναι βετεράνος της πολιτικής από το 2004. Εγώ ήμουν πρώτη φορά υποψήφιος και εξελέγην το 2019, δηλαδή 15 χρόνια μετά. Αφού προηγουμένως έχω γράψει πολλά χιλιόμετρα στη δικηγορία. Και για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν είχαμε… τζάκι στο σπίτι μας.

Πώς είναι να μεγαλώνεις μέσα σε μια πολιτική οικογένεια και στο πλάι του Σωτήρη Κούβελα; Τι κρατάτε από αυτά που πιθανόν σας έχει συμβουλεύσει ο πατέρας σας;

Ο πατέρας μου ήταν αυτοδημιούργητος σε όλα και αναδείχθηκε στην πολιτική από τη δράση του. Είχα την τύχη να ζήσω κοντά του μοναδικές πολιτικές εμπειρίες, που αποτελούν και σήμερα πηγή έμπνευσης για μένα.

Η «επανάσταση» για την ελεύθερη – μη κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και η ανάδειξη της αναγκαιότητας για κατασκευή μετρό στη Θεσσαλονίκη φέρουν τη σφραγίδα του. Ξεχωρίζω από τα λόγια του: «Στην πολιτική μπαίνεις μόνον αν το θέλεις πραγματικά, για να υπηρετήσεις τους ανθρώπους. Όχι πάντως γιατί στο τέλος θα λάβεις την αναγνώριση που πιστεύεις ότι σου αξίζει». Και βέβαια έμαθα ότι είναι σε λάθος δρόμο αυτός που βλέπει την πολιτική σαν άλλο ένα επάγγελμα.

Θα ψηφίσετε τα πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας με τη «Βόρεια Μακεδονία»;

Η ιστορία έγραψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικύρωσε την άθλια Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, την καταψήφισε, αφού προηγουμένως εξηγήσαμε γιατί τη θεωρούμε επιζήμια. Όπως ξέρετε, οι διεθνείς συμβάσεις που υπογράφουμε δεσμεύουν τη χώρα μας. Ακόμη κι αν εμείς ως νέα κυβέρνηση πάρουμε πίσω την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία παραμένει ισχυρή για όλες τις υπόλοιπες χώρες. Οφείλουμε όμως να φροντίζουμε ώστε αυτή η συμφωνία να μη λειτουργεί σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Τι σας λέει ο κόσμος και επιπλέον ποια είναι και η δική σας άποψη για την επιτροπή ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ που συνέστησε ο κ. Μητσοτάκης;

Η επιτροπή ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ που συνέστησε ο πρωθυπουργός είναι μια ώριμη τομή προς όφελος της κοινωνίας. Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα αποτελεί ζητούμενο της σύγχρονης και δίκαιης Ελλάδας. Σέβομαι τους άλλους και απαιτώ από εκείνους να σεβαστούν εμένα.

Γιατί πιστεύετε ότι η αντιπολίτευση δεν «παίρνει τα πάνω της»;

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην τόσο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, συνεχίζει να επενδύει στην ένταση και στον διχασμό. Συνεχίζει να υιοθετεί δηλαδή την ίδια στρατηγική που είχε ακολουθήσει και τον είχε φέρει στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στην άγονη κριτική. Κουνάει το δάχτυλο επιδεικτικά, χωρίς όμως να καταθέτει προτάσεις, που είναι και ο ουσιαστικός ρόλος της αντιπολίτευσης. Επιχειρηματολογία δεν ακούμε. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονται στη δημιουργία πολωτικού κλίματος.

Δημιουργούν ένταση για να κουκουλώσουν τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που έχουν στο κόμμα τους. Κάνουν, λοιπόν, αυτό που ξέρουν καλά. Προκαλούν κοινωνική αναταραχή κι επιχειρούν να οργανώσουν κίνημα «νεοαγανακτισμένων». Η κοινωνία μας όμως έχει ωριμάσει. Ο κόσμος πλέον αναζητεί λύσεις και δεν αρκείται σε συνθήματα.

Πώς νιώθετε μέσα στη Βουλή; Έχετε θαυμάσει ποτέ συνάδελφό σας από άλλον πολιτικό χώρο;

Είναι μεγάλη η ευθύνη να ανταποκριθείς στην εμπιστοσύνη αυτών που σε ψήφισαν. Είναι πολύ όμορφο να νιώθεις ότι η προσπάθειά σου φέρνει καρπούς. Έχω εκτιμήσει αρκετούς συναδέλφους άλλων κομμάτων για τον τρόπο που στέκονται κοινοβουλευτικά. Είναι και άλλοι, όμως, που απομυθοποιήθηκαν εντελώς.

Πάσχα! Πώς και πού θα το περάσετε; Να ανοίξουν οι εκκλησίες φέτος;

Φέτος ευχόμαστε να κάνουμε Πάσχα έστω στον αυλόγυρο της εκκλησίας. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να κάνει μεγάλα σχέδια. . Η περσινή δοκιμασία, να περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι, ήταν για όλους πρωτόγνωρη, αλλά για πολλούς τα Πάθη, η Σταύρωση και η Ανάσταση απέκτησαν ένα βαθύτερο νόημα.

 
Ο έρωτας με την πρώτη ματιά, ο τρυφερός παππούς Σωτήρης και η προδοσία από φίλο!

Ποιες στιγμές από τα παιδικά σας χρόνια θυμάστε πάντα;

Τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια στη Χαλκιδική. Χαιρόμασταν από νωρίς όλη την ημέρα κι απλά γυρνούσαμε το βράδυ για ύπνο.

Μιλήστε μου για τη σύζυγο και τα παιδιά σας: Έρωτας με την πρώτη ματιά ή κάτι διαφορετικό;

Μυθιστορηματικός έρωτας με την πρώτη ματιά! Με την Εύα είμαστε μαζί 15 χρόνια και μεγαλώνουμε τρία υπέροχα πλάσματα, τον Σωτήρη, τον Θάνο και τη Νίκη.

Τι παππούς είναι ο Σωτήρης Κούβελας;

Καλύτερος κι από μπαμπάς! Κλασικός, γεμάτος αγάπη, δοτικότητα και σοφία. Τα παιδιά τον λατρεύουν γιατί ασχολείται μαζί τους δημιουργικά. Στην καραντίνα ήταν ανάρπαστη συντροφιά, πάντα διαδικτυακά. Όλα τα εγγόνια του χόρτασαν ιστορίες, σπαζοκεφαλιές και αινίγματα!

Έχετε αδελφό αθλητή;

Ο Νίκος έπαιξε πάρα πολλά χρόνια επαγγελματικό μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Τα περισσότερα στον Ηρακλή. Και τι δεν θα έδινα για να δούμε τις ομάδες της Θεσσαλονίκης να πρωταγωνιστούν και πάλι σε όλα τα αθλήματα. Η Όλγα, η αδελφή μου, παραμένει πάντα πολύ διακριτική.

Η πιο όμορφη και η πιο άσχημη στιγμή σας μέχρι σήμερα;

Ένιωσα τόσο όμορφα στη γέννηση κάθε παιδιού μας, που δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο. Η πιο άσχημη στιγμή ήταν η αναπάντεχη προδοσία από άνθρωπο που άδολα εμπιστεύτηκα.

Ποιος ήταν αυτός;

Ένας φίλος και συνεργάτης.

 

https://www.espressonews.gr/politiki/277108/dimitris-koyvelas-den-eichame-tzaki-spiti/


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο